Ordkraft tema i 2018

 

Pas på,der kommer ord

Ordkraft 2018 skal få flere til at elske ord lige så lidenskabeligt, som vi gør. Fordi ord binder mennesker sammen. Når vi bruger ord, giver vi noget af os selv. Hvad enten vi excellerer i vandede vittigheder, sniksnak om vejr og vind, slægtsromaner i flere bind eller højstemt poesi om stormfuld kærlighed og buldrende had. Med ord forærer vi noget til hinanden. Hvor vildt er det ikke, at små mærkeligt formede tegn sat sammen i forskellig rækkefølge kan give så store glæder? 

Det vil vi fejre til april.
Vi vil under Ordkrafts tre dage udover vores sikre fokus på aktuelle danske og nordjyske forfattere vise, hvordan bogstaver bygger mennesker op. Som små klodser danner de vores kroppe og tanker, vores identitet, et bygningsværk, andre skal have glæde af.
Ord kan bygge fællesskaber som i Norden, hvor vores næsten ens sprog får os til at læse langt mere nordisk end andet. Men hvorfor taler vi så ikke længere selv de andre nordiske sprog? Er danskerne mentalt vandret sydpå og er vores læsning af broderfolkenes forfattere blot en nostalgisk længsel? Vi indbyder stærke ordformere fra nabolandene og sætter dem til at vikle sig ud og ind af vores fælles kultur. Ordene danner dialekter, mest når de siges. Men også i tavsheden er de en del af det fælles sprog, der former for eksempel nordjyder, der - som alle ved - er taknemmelige for at have fået lov at bo her på egnen. Litteratur fra Nordjylland fylder langt mere end de 10 procent af befolkningen, der bor her. Hvorfor er det nordjyske ord, de vil læse på stenbroerne? Hvad godt gør det for hvem?
Nogle mister deres ord. De tabes under en flugt til et andet land, eller forvitret væk af stress og demens, som flere og flere af os rammes af. Hvordan beskriver man det? Bliver vi selv væk, hvis vores ord bliver væk? Vi hører digterne ad. Og kan man så finde sig selv igen inde i retskrivningsordbogen? Skal man stave korrekt for at andre kan se, hvem man er? Eller kan man finde en oversætter, der kan formidle en til andre. Vi spørger udøverne af det ældgamle hverv. En ud af fem her i Danmark kan ikke læse godt nok til at følge med i tv-teksterne. Kan man så blive vidende nok til at stemme? Kan demokratiet holde til det? Ord kan jo også tvinges væk. De kan være forbudte, men vi finder dem og siger dem højt.
Det kan være, det var bedre, hvis vi gad lege mere med ordene, give dem krop, måske? Det vil Ordkraft Aalborg Bibliotekerne, DGI og University College Nordjylland gøre muligt for børnene i projekt ”Leg en bog”. Voksne kan også være med. Forfattere, illustratorer, lærere, pædagoger, elever og forældre og alle andre på Ordkraft. Gymnasieeleverne får deres eget digitale ordunivers og skriveværksted så de kan standuppe uden små søskende og sure voksne. På Ordkraft kan alle spille med ordene. Også publikum. De kan splitte dem ad. Male dem. Råbe dem. Tatovere dem på kroppen. Vi indbyder ordjonglører af alskens slags og skaber et markedsmylder i den gamle kedelhal med optræden, musik, spørgelyst fra Gajol-gumlende publikummer og kloge ord hentet i fortune cookies, for at det hele ikke skal blive alt for dansk. Hov. Det var vist det rene danglish.
På generatorscenen vil vi, som en konsekvens af temaet, sætte fokus på tabuer, de forbudte ord, de ord som censuren forhindrer i at komme frem, for ikke at tale om de ord som tabuer træder under fode. Ord som, mere eller mindre uskrevne regler, forhindrer i at skabe forklaringer og relationer mellem mennesker. I en række situationer i dagligdagen, når vi aldrig frem til det rette ord på grund af moral, regler, normer. Det vil vi gerne sætte fokus på, for ordet er jo netop det redskab der kan løsne op for dilemmaer af alle slags.

Vi læser og skriver og taler. Også på Ordkraft. Men måske mangler der noget. Måske erstatter ord på skærme og i mikrofoner og alle andre vegne de usagte ord ved en berøring. På plejehjem taler de om, at mange er hudsultne. Ingen rører ved dem. Det ord siger mere end mange andre om, hvad vi i dag synes er vigtigt. Det gør næsten ondt at sige højt. Prøv det. Og mærk ordets kraft.

 

 

 

 

OrdkraftLogo                 Ordkraft 2018
                    5,6, 7 april

Skriveklub

PRESSEMEDDELELSE FRA ORDKRAFT

SKRIVEKLØE I SKRIVEKLUB
FØR ORDKRAFT FESTIVAL

Unge talenter får for andet år i træk støtte i kunsten at skrive god litteratur - resultaterne præsenteres i antologi og på Ordkraft
Går du rundt med en uforløst drøm om at blive forfatter? At fortælle en god historie og få hul igennem til et stort publikum? Så er der hjælp at hente hos Ordkraft Festival, som tilbyder støtte til nordjyske skrivetalenter i Ordkraft skriveklub der kører for andet år i træk
Vi har store ambitioner på vegne af dem, der deltager i skriveklubben. De vil bl.a. få hjælp og vejledning af professionelle forfattere, som i løbet af foråret vil fortælle skriveklubbens deltagere om skrivningens svære, men også fascinerende kunst, og om, hvordan det er at leve som fuldtidsforfatter, fortæller projektets tovholder, forfatter Jørgen D Nørgaard, der også er aktiv i redaktionen bag Ordkraft Festival. Undervisningen vil foregå på Hovedbiblioteket i Aalborg, onsdage mellem 16.30 – 19.00
Det overordnede team for dette års festival er ”Pas på, der kommer ord”, og det er også det tema, som skriveklubbens deltagere skal følge. Klubben mødes hver anden uge, hvor man vil arbejde metodisk med temaet ved læsning af hinandens tekster, detaljeret kritik og videreudvikling af fortællingerne som hjemmearbejde.
- Skriveklubben er et rart og hyggeligt sted med højt til loftet. Så jeg vil opfordre alle unge som ældre talenter derude til at komme frit frem, også dem, der måske er lidt bange for at træde frem. Det er nemlig tit hos dem, man finder det største talent, siger Jørgen D Nørgaard.
For at blive optaget i skriveklubben, skal man sende max. to A4 sider med egne tekster til tovholderen på mailadressen jorgen.dissing@aalborg.dk – og han skal have teksterne senest den 6. oktober 2017. Der kan indsendes tekster i alle litterære genrer.
Præsentation af det færdige materiale
Skriveklubben vil præsentere sine tekster som work-in-progress på Ordkraft Festival, der afvikles på kulturcenter Nordkraft i Aalborg i dagene 5.– 7. april 2018. Men det er ikke kun Aalborg, der får glæde af initiativet.
Udvalgte tekster vil indgå i en professionelt redigeret antologi, der præsenteres på en afslutningsevent i slutningen af august.
Hvis man kunne tænke sig lidt inspiration fra sidste års elever kan Ordkraft Skriveklub Antologi 2017 nu købes som almindelig bog eller e-bog på saxo.com. Bogen blev præsenteret på det netop afsluttede Kulturmøde på Mors.

 

skriveklub

               Ordkraft 5., 6. og 7. april 2018   

Ordkraft 2018

PRESSEMEDDELELSE:
Ordkraft flytter
- tilbage igen!

Den store ord-, sprog- og litteraturfestival Ordkraft på Nordkraft i Aalborg holder flyttedag igen i forbindelse med festivalen i 2018. Nemlig tilbage til torsdag-lørdag, nærmere bestemt den 5.-7. april. I år blev festivalen afviklet den første fredag-søndag i april, men det ønskede resultat af forsøget udeblev.
- Vi flyttede festivalen i år for at imødekomme de ønsker, vi havde fået fra en del af publikum, som ikke har hele weekenden til fri disposition på grund af deres arbejde, men vi må bare konstatere, at det ønskede rykind af et nyt publikum om søndagen udeblev, så derfor vender vi tilbage til at åbne festivalen torsdag først på eftermiddagen, og så slutte sidst på eftermiddagen om lørdagen, siger formand for Ordkraft Festival, Jørgen Pyndt, om beslutningen, som en enig bestyrelsen netop har truffet.
Flytningen af dette års festival gav et mindre dyk i publikumstallet, og dermed også i den indtægt, der var budgetteret med, men det er ikke noget, der rokker ved afgørende ved Ordkrafts økonomi. 2017 endte med et mindre underskud på 40.000 kr.
- Vi forsøger hvert år at optimere vores indtægtsmuligheder, og når det viser sig, at ændringen af tidspunktet ikke havde den ønskede effekt, så vender vi tilbage til det kendte. Og det tror jeg faktisk, at vores store kernepublikum vil være tilfreds med, siger Jørgen Pyndt.
Arbejdet med at skabe det økonomiske fundament for næste års festival er allerede i fuld gang, og det samme er arbejdet med det programmæssige indhold.

 

OrdkraftLogo

  Ordkraft 5., 6. og 7. april 2018   

Ordkraft 2017 er slut - ny er på vej

Så er den 7. Ordkraft Festival forbi, og aldrig så snart var den sidste stol sat på plads og de sidste skillevægge rullet larmende væk i Nordkrafts kedelhal, før den næste festival allerede er i tankerne. Men en lille pause bliver det til, inden det brydsomme arbejde med at skaffe pengene begynder.

Ordkraft 2017 adskilte sig fra de seks foregående ved at være flyttet en enkelt dag, således at den blev holdt fredag-søndag. Det skete for at give travle folk på arbejdsmarkedet en hel fridag til at besøge festivalen. Om det lykkedes fuldt ud er tvivlsomt. Søndagsvejret var godt og lokkede med sol og varme – og samtidig var det tæt på påske. Nu evaluerer vi på det i bestyrelsen og projektledelsen inden vi beslutter os for, om det skal have et nyt forsøg – eller vi vender tilbage til torsdag-lørdag. Du må meget gerne give dit besyv med her på siden.

Men ellers kan vi kun være tilfredse med Ordkraft 2017, hvor naturen var det gennemgående tema. Det blev behandlet i åbningstalen, i debatter, i oplæsninger, interviews og samtaler. Og det gav stof til eftertanke og refleksion. Ligesom der var inspiration, udfordringer og provokationer at hente i alt det andet, der foregik på Ordkrafts mange scener. Ikke mindst resultaterne af arbejdet i den nye skriveklub gav intense stunder på Generatorscenen.

2017-udgaven var også anderledes på den måde, at vi for første gang var i samarbejde med vores gode nabo Musikkens Hus, og det fortsætter vi gerne med ved de kommende festivaler. Vi var kede af at måtte undvære Teater Nordkraft i samarbejdet i år, men næste år skulle vi igen råde over teatrets fine faciliteter i festivaldagene.

Ordkraft Festival har udviklet sig til en vældig organisme, hvor mange ting skal gå op i en højere enhed for at nå den standard, som vi aldrig vil gå på kompromis med. Vi synes, det lykkedes igen i år – men vi bliver også klogere for hver festival og prøver altid at gøre den næste endnu bedre. Som formand for festivalen vil jeg gerne sige tak til alle, der gjorde endnu en succes mulig: De mange engagerede frivillige, sponsorer, samarbejdspartnere, vores utrættelige projektleder Ove Hesselbjerg, forfatterne og de mange andre ordfolk, bestyrelsen – men først og sidst det store og levende publikum, uden hvilket der ikke var en festival.

Tak for i år – og på gensyn til april næste år.

Jørgen Pyndt

 

Ordkraft

 

IMG 6867

 • 9000ord 2013
 • Udklip

 • Aalborg city
 • aalborg dk
 • Aalborg Kommune logo sort

 • Aalborg Uni
 • AKKC
 • Biffen
 • Bronderslev forfatterskole
 • Det Obelske familiefond
 • DR
 • Fokus folkeoplysningen
 • foreningen for boghandvaerker
 • Gydendal
 • kul Nordkraft
 • kunsthal nord
 • LR Egmont
 • nordjyskemedier
 • Nordkraft
 • Nordkraft event
 • rosinanteco
 • skraen
 • sparnord fonden
 • polforllogo
 • Bib Logo hjørring • Bibliotek brønderslev
 • Bibliotek jammerbugt
 • Bibliotek Mariagerfjord
 • Bibliotek Vesthimmerland Nyt
 • Bibliotek Morsø RGB-on-White
 • dr p4 nordjylland logo
 • bibliotek-frederikshavn
 • Bib Logo hjørring
 • Rebild Bibliotekerne 500px
 • Thisted Bib
 • PeoplesPressbeskaret
 • VisitAalborg www
 • RegionNordjyllandLogo
 • BIB logo NORDTJYLLAND
 • Statens Kunstraad LOGO Stor
 • plusbolig
 • himmerbolig
 • Logo Hovedland 1

 • Unavngivet

UA-38774599-1