Lørdag hos Fællesskabet Empathien (Generatorscenen) – Den frie kærlighed

Ordkrafts eksperimentelle scene hedder Generatorscenen. I år består eksperimentet i at vi omdanner scenen til et stort kærligt spirituelt fællesskab under hele festivalen. Og det er selvfølgelig ingen ringere end Master Fatman, der står spidsen for det hele.

Herunder kan du læse mere om lørdagens program, der har overskriften “Den frie Kærlighed”. Find Generatorscenens program for torsdag og fredag.

10.15: Fælles meditation på Empathien – ved Heartfulness Meditation – 30 min.
Heartfulness Meditation fra Aalborg guider dig sikkert igennem 30 minutters meditation med fokus på udvidet empati og samhørighed. Der kræves ingen erfaring, alle kan med lethed deltage.

 10:45: Jordkloden i vores hænder – Master Fatman i samtale med Mathias Bartholomæussen fra økosamfundet Grobund på Djursland – 30 min.
Aldrig set større! 110 mennesker har hver skudt 50.000 kr i projektet GROBUND – et bæredygtigt samfund på Djursland. Der er samlet ikke mindre end 8.000.000 kr. ind i alt og planen er at købe en gammel stålfabrik på 10.000 m2. 28 hektar jord skal bruges til selvforsynende gøremål og hele projektet er 100 % gældfrit. Beboerne skal bo i små off-grid huse der er frakoblet alle netværk – dvs. kloak, vand, varme og elektricitet. Der er tale om det største projekt af den art nogensinde i Danmark. Med andre ord: Velkommen til fremtiden!  Økosamfundet Grobund 

11.30: Med døden til følge. Journalist Kristoffer Lind og religionshistoriker Peder Byberg fortæller om den dag da 918 børn og voksne fra sekten Folkets Tempel begik kollektivt (selv)mord –  75 min.
Den 18. november 1978 beordrede sektlederen Jim Jones (selv)mordet på over 900 børn og voksne i sektens hovedsæde dybt ind i Guyanas jungle. Hvordan kunne det komme så vidt? Folkets Tempel der begyndte som en menighed i kærlighed. Der begyndte som en kirke, hvor hvide og sorte for første gang i USA´s historie var velkomne samtidig – men som udviklede sig til en uhyggelig sekt med enorm dødelig udgang.  

Vært på Radio24syv’s Kulturmagasin journalist Kristoffer Lind og religionshistoriker Peder Byberg kommer og giver et frygtindgydende indblik i hvilke mekanismer der er i spil når den spirituelle kærlighed bliver med dødelig udgang som tilfældet var det med bla. Jonestown. Mens flere og flere døde omkring ham dikterede sektlederen Jim Jones (selv)mordene og optog det hele på 4 timers. Klip fra disse bånd og fotos taget efter massakren var fuldbyrdet vil blive brugt i forbindelse med Lind og Bybergs dyk ned i afgrunden – og derfor ikke for sarte sjæle. Radio24syv om Jonestown  

12.45: Dagens omfavnelse af Master Fatman – 15 min.
Med inspiration i indiske Sri Mata Amritanandamayi Devi, der forleden krammede 2500 mennesker i Brøndbyhallen, vil Master Fatman omfavne på scenen. Han ønsker med sine omfavnelser at inspirere til at verden fyldes af kærlighed, fred og håb. Sri Mata Amritanandamayi Devi har gennem de seneste 17 år krammet mere end 38 millioner mennesker over hele verden. Se mere om hendes projekt her: Embracing the world

13.00: Kyssesekt på Mors i 1800-tallet – historiker Poul Duedahl fortæller levende om denne og andre af fortidens udskejelser – 60 min.
”Hils hinanden med helligt kys”, står der i Biblen. Og tager man den hellige skrifts ordlyd hel bogstaveligt, så er man jo nødt til at gøre det, den siger. Det var i hvert fald kernen i en åndelig bevægelse, en kyssesekt på Mors, som eksisterede ved indgangen til 1800-tallet. Her kom næstekærligheden til udtryk gennem kys – og snart også gennem hellig sex. Og hvorfor har ingen så hørt om dette saftige historiske indspark? Fordi den, som så mange andre skæve historier, blev modarbejdet i samtiden og glemt i det lange løb. Men nu er chancen der – kom om hør om denne og andre glemte – og kærlige – sider af danmarkshistorien.

Poul Duedahl er lektor på Aalborg Universitet og fortællingen om kyssesekten er hentet fra hans seneste bog, ”Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen”, der var indstillet til Weekendavisens Litteraturpris 2018.

14.00: Dagens Silent Retreat – en stille stund hvor Master Fatman sover en lur – 30 min.
Vil du hjælpe med til at Master Fatman kan sove en lur på scenen? Noget af det vigtigste i enhver spirituel udvikling, er at finde ro i sin sjæl. Vi vil derfor holde en halv times stilhed hvor Master Fatman sover i en til lejligheden bygget kasse af plexiglas, men alle andre sidder i stilhed omkring kassen. For er der noget mere fredfyldt end at se et menneske(barn) sove?

14.45: Ånden i naturen – forfatter Emeli Bergman fortæller om svenske Birgitta Trotzigs forfatterskab. Birgitta! – Sveriges svar på Inger Christensen – 30 min.
Birgitta Trotzigs forfatterskab spænder fra Paris til den skånske slette, og det udsatte menneskes stræben er så godt som altid omdrejningspunktet. Skriften er ukuelig og insisterende, den viger ikke for det grimmeste i samfundet og mennesket. Lysglimtene, kærligheden og fortrøstningen kan synes næsten usynlige, men selvfølgelig spiller de en bærende rolle i alt. ”Alt er rødder, forbindelser, blodomløb”, som hun skriver.

Den svenske forfatter Emeli Bergman, der i 2018 udgav novellesamlingen ”Salt” – og som lige er blevet nomineret til den store Borås Tidnings debutantpris i Sverige – kommer og giver et indblik i nabolandets helt store vilde forfatter der døde i 2011. Emeli Bergman og danske Ida Holmegaard har i deres fælles og fantastiske podcastserie ”Bølgerne – om ny og nyoversat litteratur” produceret hele 3 afsnit om netop Birgitta Trotzig, hendes liv og litteratur. Hør dem her: Bølgerne.

15.30: Kærlighed til slang, til byen, til det værste og det bedste – hvem mon kommer og afslutter årets Generatorscene med en oplæsning? – 30 min.
Dette programpunkt er en hemmelighed, en dejlig overraskelse. Vi får besøg af den største. Og dette menneske vil læse op. Den bedste. Læse op om mælk der er blevet sur, om Peter Bangs Vej i pisregn sol og måske om at sove på værelse nr. 1007. En værdig afslutning, hvis vi selv skal sige det.

 

Sponsorerne af Ordkraft

Følg os