Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

Indtryk fra dette års bogforum

24. 11. 2022

Ordkraft havde i år flere redaktionsmedlemmer med på Bogforum i år. Vi stiller om til to af de udsendte, der begav sig ud på turen til Bellacenteret i Ørestaden.

Som ord- og litteraturfestival er Ordkraft altid på jagt efter ny strømninger i litteraturen. Derfor var redaktionen naturligvis også med på dette års Bogforum for at se, hvad der gemte sig hos vor sjællandske stedsøster.  

Vi fik lov til at følge Dorthe Svendsen og Anine Kaas på deres første dag rundt på bogmessen:

"Stemningen er høj her i køen. Alle har ventet længe på, at det endelig er blevet tid til Bogforum", siger Ordkrafts projektleder Anine, henvendt til os her i fremtiden.

"Efter at både Ordkraft og Bogforum blev aflyst i 2020, så holder man lidt vejret omkring den her tid på året og tager intet for givet".

Indenfor er det et mylder af folk, forlagsboder og scener. Har man været i litteraturbranchen i længere tid  er der forlagschefer og bogredaktører, forfattere, moderatorer og anmeldere, der skal hilses på overalt.

Efter et stykke tid med hej og håndtryk deler redaktionen deler sig, og Dorthe og Anine går i hver sin retning for at se nærmere på de udvalgte forfattere, der skal opleves og vurderes i forhold en evt. booking til Ordkraft.


Ægteskabet med en træmand 

Anine bliver først indfanget i en samtale på Bellascenen mellem forfatteren Karin Heurlin og journalist Thomas Skov Gaardsvig (DR). Samtalen drejer sig om Karins nye bog ”Min kone”, der handler om et ægtepar, der starter i parterapi, fordi konen mener, der skal ruskes lidt op i hendes partner, der er lidt af en træmand.

"Spændende", mumler Anine. "Ikke fordi, jeg kender det hjemmefra."

Karen - og bogen - er fuld af spøjse og spidse vinkler om den moderne mand og om at få øje på værdien i din hverdag. 

"Hvis du kun skal læse en bog i år, så læs den her", siger Thomas oppe fra scenen. Anine laver en note, inden hun går videre til Litteratursidens event.

Her hos Danmarks portal for litterær journalistik og inspiration er tidshorisonten udvidet fra "bedste bog i år" til "bedste bog de sidste tyve". I foråret afholdt Litteratursiden en afstemning på deres hjemmeside for at finde den bedste bog fra de sidste to årtier.

"Leonora Christina Skovs 'Den der lever stille' ". 

Anine nikker anerkendende, da vinderen annonceres. Hun bliver fjern i blikket, idet hun via dette link tænker tilbage på 2021 hvor Leonora gæstede Ordkraft. 

Sej dame

"Damnit, jeg må videre", udbryder Anine, hvilket på mange måder sammenfatter og udtrykker den fornemmelse, man hele tiden sidder med på Bogforum: At måtte ile mod det næste interessante event, der enten overlapper eller snapper, det du allerede er til, i haserne.     

Forpustet når Anine frem til en DR Romanpris-talk. Her kommer ”Tjeneren og hans søster” under lup i en  samtale mellem Dorit Willumsen og DRs Diana Bach. Her tager den 82-årige Dorit Willumsen kegler.

"Dæleme sej dame, dæleme sej bog", siger Anine, inden perspektivet panorerer over til en anden del af bygningen.

Nye perspektiver i børne- og ungdomshøjde

Her er Dorthe Svendsen i gang med at researche ift. planlægningen af børne- og ungeaktiviteter på Ordkraft, som er hendes fokus på Ordkraft. 

"Det er blevet komplekst, at være ung i dag", siger Dorthe til os her i fremtiden. På Ordkraft er hun bl.a. opmærksom på de tendenser og strømninger, hvor unge gennem litteraturen får mulighed for at få et sprog og sætte ord på den hverdag, de ofte føler sig ladt alene med. 

"Vi har jo i Ordkraft løbende øje på, hvad vi kan gøre for, at unge får et mødested i sproget og kulturen, de kan bruge til at forholde sig til den verden, de lever i. Det er fx noget af det, vi tapper ind i med et initiativ som 'Læs sammen', som du kan læse om her.

Et par af de største oplevelser Dorthe har i den forbindelse er Saynab Farah Dahir og Sara Ejersbo i samtale om de ting, der kan være en udfordring, når man er tween. Og derefter Nicole Boyle Rødtnes og Ida-Marie Rendorff i samtale om klima og katastrofer gennem en dystopisk verden med udgangspunkt i deres bøger ’Iltyv’, ’Iltjagt’, ’Isens hjerte’ og ’Kloden under vand’.

Lange køer foran influencers   

En anden tilgang - men stadig med fokus på menneskers frygt, håb og drømme - er det, at opleve Lise Aisato fortælle om bogen ’Livet’ og se hendes smukke illustrationer. 

"Uanset hvilken alder du måtte være - hvis du ikke har set nogle af hendes bøger endnu, så snyd endelig ikke dig selv for den flotte læseoplevelse", siger Dorthe insisterende til dig her i fremtiden,.

Idet Dorthe stiler mod hovedscenen, går hun forbi Lakserytteren, der sidder og giver autografer. Det gør han samfulde tre dage på Bogforum - alle dage med kø.

Generelt trækker youtuberne lange signeringskøer ved deres blotte tilstedeværelsen.

"Gad ellers godt have hørt nogle af den fortælle om deres bøger", siger Dorthe, inden hun spotter Anine, der prøver at få en selfie med en influencer, der godt kunne ligne en fra familien Münster.