Foreningen Ordkraft

Brugt til feature om guidet fælleslæsning
Foto: Louise Willingsøe • Tekst: Louise Willingsøe

Læs ikke 'Lasagne'

18. 10. 2023

“Til jer, der kender rytmen: skriv jeres navneskilte,” siger Matilde Berg, tovholderen på Ordkraft projektet, Læs Sammen. For mange er det at læse noget, man gør alene, men det behøver ikke at være sådan. Hun kigger over på sin kollega, Teis Kronborg, der er i færd med at dele kuglepen og papir rundt. “Har du tjekket lasagnen?” spørger hun.

Et trygt rum

Det er tirsdag, den 21. september. Et tungt skydække har lagt sig over Aalborg og regnen har godt fat. Men det har ikke hindret en flok unge i at dukke op til det første møde i Læs Sammen gruppen, som i aften byder på guidet fælles læsning og lasagne.

Eftersom der er færre børn og unge, der læser, og flere unge mellem 16-29 år mangler et fællesskab, kan dét at mødes med ligesindede have stor betydning. For litteratur og kultur samler folk; det skaber venskaber, samtaler og giver et indblik i, hvad der rører på sig i kulturen og blandt de unge.

“Det er et trygt rum, hvor man har lov til gøre, hvad man har lyst til. I må gå rundt eller lægge jer ned,” fortæller Teis, da gruppen har sat sig i en cirkel. Han sidder på bordet og dingler lidt med benene, mens han vifter med Thomas Korsgaards novellesamling Tyverier. På bogens forside er der klistret en sticky note på: 'læs ikke 'Lasagne''. Matilde sætter sig sammen med dem.

Hvor mange har læst?

I aften skal gruppen have en guidet fælles læsning af novellen Lasagne. Guidet Fælleslæsning eller Shared Reading, som det hedder på engelsk, er en læsemetode, som hurtigt har vundet indpas, internationalt, idet metoden har haft positiv indflydelse på mennesker, der kæmper med psykiske sygdomme, ensomhed eller alderdom. Fælleslæsningen styres af en uddannet læseguide, der læser et stykke tekst op, og holder pauser, for at deltagerne kan dele deres tanker og refleksioner omkring værket. Det er derfor en vigtig pointe, at læsegruppens deltagere ikke har læst teksten inden.

“Der sker bare noget, når nogen læser højt og snakker om det,” siger Teis og slår op i den lille grønne bog. Han begynder at læse. Om Rasmus, Laura og hendes kæreste, der er flyttet sammen i et nyt hus. Rundkredsen lytter. Et par af dem læser med i deres bog, som de tidligere fik udleveret. Andre betragter Teis.

Uden for skåler en gruppe studerende, som har søgt ly for regnen, under bibliotekets glasarkade. Deres stemmer bliver kastet frem og tilbage. Sammen med jublen og latteren skærer de gennem kantinens ruder, men ingen i fælleskabet bemærker det. Det er som en beskyttende boble af grå vægge, blødt lys og duften af lasagne omslutter dem.

Teis holder pause og kigger op. “Nå, hvad tænker I?”

Der er stille par sekunder er stille, før der er en ung mand rækker hånden op: “Det lyder som om, der er en usikker relation mellem Rasmus og Laura.” Der bliver nikket i rundkredsen.

“Han minder lidt om Tue fra Thomas Korsgaards andre bøger,” siger en ung kvinde.

Det sagte og det usagte

Samtalen fortsætter på kryds og tværs. Der er smil og fnisen, mens gruppen reflekterer over den første del af novellen. Og det er ligeledes et af formålene med guidet fælleslæsning. Der skal være plads til at dele sine tanker og følelser. Intet svar er rigtigt eller forkert. Det betyder at den demokratiske debat og følelsen af at blive mødt, i et fællesskab, bliver styrket.

Vi fortsætter,” siger Teis og fællesskabet retter atter opmærksomheden mod ham. Denne gang læser han novellen til enden.

Ost og rødvin

Der går ikke lang tid før en ung mand med mørke krøller, bryder tavsheden: “Jeg blev irriteret over at de drikker rødvinen, efter Rasmus er gået.” Der bliver nikket.

Et sted uden for fortæller stemmen i højtaleren, at biblioteket lukker nu, men aftenen er langt fra slut for læsefællesskabet.

“Det virker som om der er nogle sociale clues, på den måde, som vinen står på bordet,” indskyder en kvinde og trækker sin cardigan tættere om sig.

Teis nikker. “Kan I relatere til det dér med sociale clues?” spørger han.

Der bliver tavst nikket.

Deltagerne bliver hurtigt enige om, at der er en akavet stemning mellem novellens karakterer. Især efter en af dem spiser lasagnens øverste lag af ost.

“Man kan heller ikke kun spise osten, altså, man kan ikke kun tage det bedste.”

Og så er der lasagne

“Det eneste, jeg ikke kan lide ved guidet fælleslæsning er, at det skal slutte,” siger Teis og hopper ned fra bordet. Matilde og han gør klar til aftensmaden, som netop er lasagne. Der bliver skrabet med stole og rykket rundt, da folk sætter sig tilbage til deres pladser ved det lange bord.

 “Så er der serveret,” bliver der råbt ude fra køkkenet, og der går ikke lang tid før, der er kø ved den lille buffet.

En af dem, der griber en tallerken, er Nicki på 24 år. Han har boet i Aalborg i et par år og interesserer sig for litteratur og kultur. Han er en af dem, som har været super glad for at komme og det er den fjerde gang, han deltager i Læs Sammen.

"Det her sted virkede oplagt, at søge nogen, jeg kan dele min interesse for litteratur og teater med. Jeg ender ofte med at gå alene, så det er meget rart at kunne sige:
'hey! Jeg ved, du interesserer dig for det her'.

Mie er enig. Ligesom Nicki interesserer hun sig for kultur og bøger, og har haft stor glæde af Læs Sammen projektet, guidet fælleslæsning, festivalbesøg og teaterture.

"Jeg kendte det egentlig ikke, før der var en ven, der skrev, til mig om jeg ville interesseret i det. Jeg fik en dato og så kunne jeg skrive til Matilde. Og så tænkte jeg, at det kunne være, at jeg bare skulle prøve at dukke op. Jeg kunne altid sige, at det nok ikke lige var mig."

For mange er det at læse noget man gør alene, men sådan behøver det ikke være. Det fandt Mie ud af:

"Det er fedt at møde andre mennesker, som også er glad for at læse. Jeg er ikke vant til at snakke med andre mennesker om det. Det er bare en almindelig del af min hverdag, men det er rart med et læsefællesskab og dét, det har givet mig."
             

Er du 18 - 29 år? Og kunne du tænke dig at blive en del af det? Skriv eller ring til Matilde Berg på tlf. 2520 4352 eller matilde.berg@aalborg.dk, hvis du vil være med - også selvom du ikke bor i Aalborg Kommune.