Foreningen Ordkraft

Sørine Steenholdt
Foto: Christian Klindt Sølbeck

Oplev stærke grønlandske stemmer på Ordkraft

31. 03. 2022

Fra performancekunst til følelser og samfundskritik, der kryber ind under huden. I samarbejde med Det Grønlandske Hus i Aalborg er vi stolte af at præsentere stærke grønlandske og danske forfattere, der skriver med Grønland i fokus på årets Ordkraft Ord- og Litteraturfestival.

I år har Ordkraft i samarbejde med Det Grønlandske Hus i Aalborg inviteret en række grønlandske og danske forfattere, som skriver med Grønland i fokus. 

Lørdag 9. april kan du blandt andet opleve Kim Leine og Iben Mondrup, samt de to grønlandske forfattere Jessie Kleemann og Sørine Steenholdt, på Royal Stage i Nordkraft i forfattermedleyet "Grønland i fokus".

Både Kleemann og Steenholdt skriver på hver sin måde om det, der gør ondt: Steenholdt gennem noveller der fører os ind i en hård opvækst præget af omsorgssvigt, set fra barnets synsvinkel, mens Jessie Kleemanns flersprogede digtsamling omkredser klima og geopolitik, men også forholdet mellem Danmark og Grønland. 

Vi glæder os til at byde alle fire forfattere, der hver især giver Grønland og det grønlandske folk en stemme, velkommen på scenen. Læs mere om dem alle herunder. 

 

Jessie Kleemann

Jessie Kleemanns digtsamling fra 2021, "Arkhticós Dolorôs", udforsker på både grønlandsk, engelsk og dansk på fængende vis emner som arktisk smerte, den koloniseredes erfaring, Grønlands særlige geopolitiske situation og den globale opvarmning. Digtsamlingen er blandt de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2022. 

Jessie Kleemann er født i 1959 i Upernavik, Nordgrønland. Hun er uddannet skuespiller og grafiker, og fra 1984-1991 var hun leder af kunstskolen i Nuuk. Hun udgav sin første digtsamling i 1997, og hun betegnes som en af Grønlands væsentligste og mest eksperimenterende forfattere. 

Læs mere om Jessie Kleemann her

 

Sørine Steenholdt

Sørine Steenholdt er født i 1986 i Paamiut i Sydgrønland. Hun har læst sprog, litteratur og medier på Ilisimatusarfik, universitetet i Nuuk.

I 2012 var hun en af vinderne i novellekonkurrencen Allatta! og hendes vindernovelle "Du skal adlyde din mor", optræder i novellesamlingen "Inuusuttut – nunatsinni nunarsuarmilu / Ung i Grønland – ung i Verden". 

På Ordkraft fortæller Sørine Steenholdt om "Zombieland", der er hendes første selvstændige debut, og som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2016.

I "Zombieland" er der ikke nogen trøst at hente. Voldsomme konsekvenser for i forvejen udsatte skæbner udgør omdrejningspunktet for Sørine Steenholdts stærke noveller, hvor det kan være svært at skelne mellem fantasi og virkelighed. Voldtægt, selvmord, hashmisbrug, ildebrand og biltyveri … de færreste går ram forbi. Det er samfundskritik, der kryber under huden.

Læs mere om Sørine Steenholdt her

 

Iben Mondrup

Iben Mondrup voksede op på Grønland indtil hun som 18-årig rejste til København for at uddanne sig. Der er ingen tvivl om, at den arktiske opvækst har sat varige aftryk i forfatteren. Det ser man i både den prisvindende "Godhavn" fra 2014 og efterfølgeren "Karensminde" fra 2016.

Romanen "Tabita" fra 2020 griber fat om en faktuel og problematisk dansk-grønlandsk kolonialhistorie. Det er en hjertegribende og ubarmhjertig adoptionsfortælling om svigt, tvang og misforstået godhed. I 2022 udkommer den længe ventede selvstændige efterfølger, "Vittu’"

Mondrup er uddannet på Det Kongelige Kunstakademi. Hendes debutroman "Ved slusen" udkom i 2009 og gennem tiden er det blevet til 8 romaner. Det er især begær, skam, relationer, magt og afmagt mellem mennesker, der er et tilbagevendende tema i Mondrups bøger.

Læs mere om Iben Mondrup her

Kim Leine

Kim Leine er født og opvokset i Norge. Han har boet og arbejdet 15 år som sygeplejerske på Grønland, men lever i dag af at skrive bøger i Danmark. I en relativ sen alder som 46-årig brød han igennem på den litterære scene med den anmelderroste debutroman "Kalak", en barsk erindringsbog om årene i Grønland, et hårdt liv med misbrug og om at komme overens med egne indre dæmoner.

Forfatteren har vundet et hav af priser siden debuten i 2007 herunder De Gyldne Laurbær og Nordisk Råds Litteraturpris i 2013 for bogen "Profeterne i evighedsfjorden".

"Profeterne i evighedsfjorden" var første del af en ’missionstrilogi’, der laver nedslag i Grønlands historie. Andet bind ’Rød mand/sort mand’ udkom i 2018, i 2021 fik vi "Efter åndemaneren" og dermed afslutter Leine en fremragende og episk fortælling om forholdet mellem danskere og grønlændere. Serien er et hovedværk, der kommer til at stå mange, mange år ud i fremtiden.

Læs mere om Kim Leine her

 

Du kan se det fulde program for Ordkraft Ord- og Litteraturfestival her