Det har bestyrelsen besluttet i dag, den 12. marts 2020 på et hastemøde. Der arbejdes allerede hen mod at gennemføre den store festival i 2021.

Der var lagt op til tre dage med spændende møder med op mod 75 forfattere og andre ordkunstnere, og der blev truttet ekstra i basunerne, fordi Ordkraft Festival kunne fejre sin 10 års fødselsdag. Nu bliver det alt sammen ikke til noget. De skærpede foranstaltninger for at bekæmpe den omsiggribende Corona-virus har ført til, at Ordkraft Festival, der var planlagt til at finde sted i dagene 16.-18.april på Kulturcenter Nordkraft i Aalborg, nu er aflyst. Beslutningen blev truffet på et hasteindkaldt bestyrelsesmøde torsdag morgen.

Ærgerligt og frustrerende

Det er naturligvis ærgerligt og frustrerende, at et helt års møjsommeligt arbejde med at strikke et fantastisk jubilæumsprogram sammen, ikke bliver forløst som vi havde glædet os til. Men omvendt har der aldrig i bestyrelsen og projektledelsen været diskussion om, at vi naturligvis skulle påtage os det ansvar, der er nødvendigt i den helt ekstraordinære sundhedssituation, landet befinder sig i. Det er først og fremmest hensynet til de mange mennesker, der risikerer at blive smittet, der ligger bag beslutningen. Civilsamfundet må bakke op om myndighedernes initiativer og anvisninger. Alt andet ville være dybt uansvarligt, siger formanden for Foreningen Ordkraft, Jørgen Pyndt.

Stort økonomisk tab

Aflysningen kan ikke undgå at påføre festivalen et økonomisk tab, men ved at træffe beslutning om aflysning allerede nu, så minimerer man tabene på annullering af kontrakter med medvirkende, leje af lokaler, ekstern logistik og alle de andre tandhjul, der skal drejes på i så stort et set up, som Ordkraft er blevet til. I 2019 deltog op mod 8000 mennesker i de tre dages festival, og det samme havde man kalkuleret med i år.

Vi skal også have en forhandling med de mange fonde, organisationer, offentlige myndigheder og enkeltpersoner, som støtter os økonomisk. Mit håb er, at de i lyset af den helt ekstraordinære force majeure-situation vil lade os overføre bidragene til næste års festival, således at vi kan gå i gang med at forberede Ordkraft 2021 på et solidt økonomisk grundlag. Jeg er overbevist om, at der i meget brede kredse er så stor opbakning til Ordkraft, at man vil gøre alt for at vi ikke forsvinder fra den kulturelle palet i Aalborg, siger Jørgen Pyndt.

Ordkraftprisen og jubilæumsplakat

Ved den planlagte, men nu aflyste åbning den 16. april, skulle multikunstneren Jonny Hefty have overrakt Ordkraft-prisen. Den bliver han ikke snydt for, men han må vente med at få den til 2021, hvor der så bliver to Ordkraft-priser at dele ud.

For at markere 10 året for Ordkraft, har Aalborg-kunstneren Nils Sloth udformet en meget smuk og farverig og symbolladet plakat, som man havde glædet sig til at præsentere. Men også den må man vente på til 2021.

Der er allerede flere, der har købt billetter i forsalg, og de kan få deres penge retur. Det kan du på Hovedbiblioteket i Aalborg, hvor du vil få sat pengene ind på dit dankort, da vi ikke kan tilbyde at give dem tilbage i kontanter. Men man kan også bare beholde billetten, fordi den vil gælde til næste års festival.

Det er bøvlet og ærgerligt, men for intet at regne imod den helbredstrussel, som lige nu truer samfundet. Den situation kræver ansvarlighed og omsorg. Det mener jeg, vi har udvist med beslutningen om at aflyse – og med løftet om, at vi kommer stærkt igen, når mere normale tilstande igen indfinder sig, siger Jørgen PyndtSponsorerne af Ordkraft

Følg os