Foreningen Ordkraft

Christine Ravn Lund og Maria Luisa Højbjerg

Demokratikommissionen

Færre deltager i en stadig mere polariseret politisk samtale, de politiske partier har mistet deres folkelighed, og politikerleden slår rekorder. Det vil Demokratikommissionen lave om på.

Vi ligger i toppen af verdensranglisten, når det handler om at deltage i det repræsentative demokrati gennem valg, men tilliden til de centrale institutioner og politikere er bemærkelsesværdig lav.

Mængden af nyheder om politik er massiv som aldrig før, men færre og færre stoler på de etablerede medier som troværdige aktører.

Frivilligheden og det lokale engagement blomstrer, men flere og flere føler sig koblet af samfundsudviklingen og marginaliseret.

Det danske demokrati er udfordret. Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige, men tonen på de sociale medier afskrækker flertallet af unge fra at diskutere holdninger
online.

I 2018 tog DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd - initiativ til at nedsætte Demokratikommissionen for at tage temperaturen på demokratiet i Danmark. To år senere fremlagde kommissionen en betænkning, der indeholdt analyser og anbefalinger til, hvordan demokratiet kunne styrkes.

Kommissionen er sammensat med udgangspunkt i at sikre en bred repræsentation af holdninger fra centrale demokratiaktører og består således af både folketingspolitikere, repræsentanter fra blandt andet Røde Kors, DGI, DUF, Folkehøjskolerne, Institut for Menneskerettigheder, Danmarks Idrætsforbund og danske medier og universiteter.

Læs mere på Demokratikommisionens hjemmeside.

I debatten på Ordkraft fredag eftermiddag deltager Maria Luisa Højbjerg, underdirektør i Ældre Sagen, og Christine Ravn Lund, forkvinde i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Ældre Sagen er en frivillig forening med over 930.000 medlemmer.

Dansk Ungdoms Fællesråd er interesseorganisation for 80 børne- og ungdomsorganisationer i Danmark med 5.000 lokalforeninger, 600.000 medlemmer og 100.000 frivillige.