Foreningen Ordkraft

Jens Vilstrup
Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Jens Vilstrup

Udkantsmænd i eksistentiel krise

Jens Vilstrup er journalist og forfatter og har i sine bøger ofte fokus på mænd opvokset i udkants-Danmark. Det gælder også i hans seneste roman, ”Lalandia”, som han kommer til Ordkraft for at fortælle om.

”Lalandia” handler om en udflytterfamilie, der tager til Lolland i et utopisk håb om at finde lykken og roen i provinsen. Familiens søn Tom er romanens fortæller, og hans skildring af forholdet til plejebarnet Nick, der på godt og ondt bliver som en bror for Tom, er historiens røde tråd. Bogens titel henviser både til den latinske betegnelse for Lolland og til forlystelsesparken, der spiller en dramatisk rolle i historien.

Det gennemgående motiv i Jens Vilstrups forfatterskab er mænd i eksistentielle kriser. Hans hovedpersoner er rodløse mænd, som kæmper med at forlige sig med livet som voksen og skabe en meningsfuld tilværelse for sig selv. Det ses helt tilbage i debutromanen ”Tilt” fra 2000, hvor den jurastuderende Lars tumler rundt i København og prøver at finde ud af tilværelsen med kammerater, studier og livet i storbyen.

I 2014 udgav Vilstrup romanen ”Opland” – en meget rost og opsigtsvækkende fortælling om social arv og omsorgssvigt i provinsen. ”Opland” udkom nogenlunde samtidigt med Jacob Skyggebjergs ”Vor tids helt” og Anne-Cathrine Riebnitzskys ”Forbandede yngel” og skriver sig ind i en bølge af litteratur om opvækst og udkant.

Læs mere om Jens Vilstrup her.