Foreningen Ordkraft

Jørgen Dissing Nørgaard
Foto: Nils Pagh Andreasen

Jørgen Dissing Nørgaard

Jørgen Dissing Nørgaard, der til daglig er bibliotekar på Aalborg Hovedbibliotek, skriver digte og kortprosa. I november 2022 har han udgivet kortprosabogen ”Avle og flokken” på forlaget Antipyrine.

Avle og Flokken handler om pigen Avle og hendes flok, der gør oprør mod overmagten . Bogen præsenterer en verden i en form for opløsning, hvor forudsætningerne for liv er forandret. Avle og flokken behøver sne til deres lunger, de går i hi og lever i det hele taget i et ekstremt afhængighedsforhold til naturen. Nødbørn vokser i små huller i jorden og Avle og hendes venner sover på bunden af en sø. Overmagten, en behåret kultur, styrer resterne af et samfund med hård hånd, men Avle og hendes flok skaber et usynligt oprør, som opløser magten uden at sætte noget andet i stedet.

Med andre ord, så er bogen en magtkritik, set med barnets øjne, udfra en logik om at jo mere diffus forestillingen om oprør er, jo tættere kan den være på realisering. Det naive er ret beset måske den eneste mulighed, der er tilbage.

Jørgen Dissing Nørgaard har selv håndsat bogen med ca. 11.500 blytyper, på samme måde som Gutenberg gjorde det for ca 600 år siden. En proces der både har givet ro og et kunstnerisk afkast.