Foreningen Ordkraft

Lars Skinnebach
Foto: Bearbejdet portræt ved kunstneren Goodiepal

Lars Skinnebach

Lars Skinnebach, som i 00’erne blev kendt for sin sprogligt nyskabende og politisk anfægtede poesi, betegnes ofte som faderen til den økokritiske strømning i dansk litteratur. I hans seneste digtsamlinger er klimakrisen og menneskets relation til naturen akut påtrængende.

Lars Skinnebach (f. 1973) er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2000 med digtsamlingen "Det mindste paradis". Siden da har han udgivet adskillige anmelderroste digtsamlinger, bl.a. "I morgen findes systemerne igen" (2004), "Din misbruger" (2006) og "Enhver betydning er også en mislyd" (2009). Med disse tre udgivelser, hvoraf den seneste blev belønnet med Montanas Litteraturpris, markerede han sig som en af sin generations mest markante og respekterede lyrikere, kendt for sine ofte hidsigt vrængende, formsprængende og politisk engagerede tekster.

I 2011 udgav han den shamanistisk inspirerede og håndlavede tekstsamling "Øvelser og rituelle tekster" og proklamerede på bogens bagside, at kunst der ikke beskæftiger sig med klimakrisen, ikke er værd at beskæftige sig med.

Siden har hans digteriske praksis været præget af en stærkt aktivistisk tilgang centreret om den økopoesi, som han i Danmark har været med til at grundlægge. I 2018 udgav han sammen med multikunstneren Goodiepal bogen "Teotwawki" (forkortelse for The End of the World as We Know It), der kredser om tiden før og efter den store økologiske nedsmeltning, og i sin nye digtsamling "Patriarken falder" (2022) har kollektivet omkring Goodiepal igen illustreret og formgivet bogen og også sat lyd til teksterne på albummet "Bananskoledage".