Foreningen Ordkraft

Maren Uthaug
Foto: Simon Knudsen

Maren Uthaug

Maren Uthaug er en sjælden fugl, der formår at gøre skæve eksistenser og groteske handlingsforløb både vedkommende og relatérbare . I 2023 lander hun på taget af Ordkraft.

Maren Uthaug skriver (og tegner) om livet, når det sætter det gale ben forrest. Hen over årene er det blevet til en række originale fortællinger med humor, vid og sarkasme som signatur - som oftest med en direkte telefonlinje til det groteske.

Ledemotivet er det barokke og det grænsesøgende - skildringer af skæve miljøer og præmisser - der eksponerer fordomme og konventioner, der stikker ud af vor polstrede samtid.

To gange har hun givet sig i kast med slægstromanen som genre. Sidst med den prisvindende "En lykkelig slutning", om tre generationer af bedemænd, hver med deres særegne og udfordrede forhold til døden.

I år til dette års Ordkraft vil omdrejningspunktet bl.a. være hendes fremtidsroman "11%" fra 2022, hvor kvinderne har overtaget verden, og mænd kun findes i et avlscenter på Lolland.

Maren Uthaug har vundet: DR Romanprisen 2018 for romanen "Hvor der er fugle", Otto B. Lindhardt-prisen 2019 (for sin generelle genialitet), Læsernes Bogpris 2020 for romanen "En lykkelig slutning" og De Gyldne Laurbær 2023 for "11%". 

Hun har desuden været nomineret til Ping Prisen for sin geniale streg, sin webcomic mm.