Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

Anbefaling: ”Et sted at være mor fra” – Joakim Kruse Lykke

07. 06. 2022

"Et sted at være mor fra” af Joakim Kruse Lykke er en bevægende og usminket fortælling om en ung søns sorg. Generatorscenens Iben Vestergaard har læst den stærke debutroman. Læs hendes anbefaling her.

Joakim Kruse Lykke har skrevet en roman, der understreger, hvor svært det er at sætte ord på sorgen og give den et sprog, der kan formidle til omverden, hvordan den føles og opleves. Alligevel træder sorgen lysende klart frem i ”Et sted at være mor fra”, hvor sorgen bliver en slags usynlig prisme, livet farves og erfares igennem.

Bogen starter, hvor sønnen Joakim modtager beskeden om sin mors uhelbredelige kræftsygdom og følger ham gennem morderens sygdomsforløb, indtil tiden efter hendes død.

Selve romanen er bygget op omkring korte poetiske tekststykker, der med stor indsigt gengiver Joakims registreringer, tanker og handlinger, der helt ned til mindste detalje er centreret omkring moderen. Så meget at selv havens ukrudt og udløbsdatoen på mælk fra supermarkedet er en smertefuld påmindelse om sygdommen.

Det, der således burde være et normalt ungdomsliv for Joakim, bliver erstattet med en sorgfuld tilværelse, hvor han og familien samles - først i hjemmet og senere på hospice - og tilbringer den sidste tid med moderen, mens de venter på det uundgåelige.

Intim fortælling om den særlige forbindelse mellem mor og barn

Jeg blev flere gange ekstremt rørt af bogen, især på grund af den bemærkelsesværdige skildring af sønnens kærlighed og omsorg til moderen.

”Jeg forstår, at hun, at hendes krop er en del af mig, hun græder ikke.”  Igennem sådanne små tekstbidder bliver læseren vidne til, hvordan Joakim tager sig kærligt af sin mor, og set fra sønnens synsvinkel indgår de i en nærmest omvendt symbiotisk mor-barn-relation, mens sygdommen overtager moderens stadigt mere skrøbelige krop.

Romanen stråler særligt i de intime scener mellem moderen og Joakim, der flere steder virker så realistiske og rå, at det næsten var en voyeuristisk oplevelse for mig at læse.

”Et sted at være mor fra” er en imponerende debut, der bør læses af alle med hang til ny dansk litteratur.

Bogen er udgivet af Gyldendal i 2022 - og kan lånes på eReolen eller via dit lokale bibliotek.