Foreningen Ordkraft

Tour

Blandt ligposer og pallemøbler

17. 10. 2022

Ordkrafts redaktionsmedlemmer samler løbende inspiration på andre festivaler, bogmesser og events, når lejligheden byder sig. Lene Høg fra redaktionen var for nylig i Göteborg og besøge Bokmässan. Læs her, hvad det gav af gode idéer.

- Bokmässan er først og fremmest kæmpestor. Et tag-selv-bord af seminarer, oplæsninger, bogpræsentationer og messestande med alt fra bogsalg og fyldepenne til børnetatoveringer af kendte forfattere, fortæller Lene.

Bokmässan har eksisteret som en årlig begivenhed siden 1985 og finder sted i Göteborgs 11.000 m2 store messehaller, der til daglig lægger gulv til alle typer af begivenheder. Bokmässan tiltrækker hvert år over 80.000 gæster til et program, der strækker sig over fire dage.

Højaktuelle forfatterarrangementer

- Bokmässan henvender sig tydeligvis meget til fagfolk: Lærere, bibliotekarer og bogindkøbere. På den måde er det en anden slags begivenhed end Ordkraft, hvor vi i høj grad retter os mod de private læsere og litteraturinteresserede, siger Lene.

Forfattersamtalerne og paneldebatterne minder dog meget om det, vi kender fra Ordkraft, fortæller Lene og nævner bl.a. et højaktuelt arrangement, der præsenterede ukrainske forfattere:

- Ukraine var et af temaerne på Bokmässan i år, og jeg var til et ret gribende arrangement, hvor to unge, ukrainske digtere læste deres øjenvidneberetning fra et af de første, russiske angreb. Derudover oplevede jeg også spændende samtaler med unge sydafrikanere, der fortalte om spoken word som en populær udtryksform, og svenske klimaforfattere, som fandt masser af inspiration i danske Inger Christensens forfatterskab.    

Effektfuld indretning

Krimi-temaet var også stort og tiltrak masser af publikummer i Göteborg. Her fik Lene et par inspirerende idéer med sig hjem til Ordkraft:

- Generelt var de mange scener virkelig sjovt og flot udsmykkede. Krimi-scenen var f.eks. indrettet som en ægte ”crime scene” med ligpose, blodspor og efterforskningsudstyr. Og scenen for klima-debat var udsmykket med palle-møbler og en urskov af grønne planter.

Mordscene på bogmessen
"Mordscenen på bogmessen" - bemærk lig og blodpletter.

Lene bemærkede desuden, at Bokmässan ligesom Ordkraft tilbyder en funktion på deres hjemmeside, hvor man kan sammensætte sit personlige program – en god hjælp, når man skal navigere mellem 320 seminarer og samtaler.

Bokmässan i Göteborg blev i år afholdt d. 22–25 september 2022, men ligger næste år d. 28. september- 1. oktober: 

Link til Bokmässan - Göteborg Book Fair