Foreningen Ordkraft

Casper Sand
Foto: Casper Sand

Folkeuniversitetet, Ordkraft og Nordjyllands Kulturpulje præsenterer: Fra tegneserier til comics

14. 03. 2022

Oplev en spændende foredragsrække, der går tæt på comics som fænomen. Du kan også få mulighed for at slippe kreativiteten løs og tage de første skridt til at skabe din egen tegneserie.

Forskning i tegneserier er på den ene side et nicheområde, men på den anden side et område med en imponerende forskningsproduktion. I 1973 udgav et forskerkollektiv bogen “Tegneserier - en ekspansionshistorie”. Her kortlagde forskningen, hvordan tegneserier blev vævet ind i en populær massekultur. Og fordi børn og unge var de primære brugere eller læsere, var den forskningsmæssige bekymring, at en generation var på vej til at blive ledt på ideologiske afveje.

I 2014 udgav to forskere bogen “Comics - a global history, 1968 to the present”. Bogen peger på, hvordan tegneserien som særligt medie både har udviklet sig i form og indhold, men at tegneserier er noget forskellige i Europa, USA og i Orienten. Comics er et medie for mangfoldighed som den nye ideologi, men på ingen måde et medie kun for børn og unge.

Comics som fænomen 

Folkeuniversitetet, Ordkraft og Nordjyllands Kulturpulje præsenterer i år en spændende foredragsrække, der bringer dig tæt på den nyeste forskning og praksis omkring tegneserier. Formålet er at belyse comics som et fænomen, der har både en kulturel, en artistisk og en markedsrettet offentlighedsside.

Foredragsrækken er en del af Ordkraft Ord- og Litteraturfestival (7.-9. april). De første to foredrag foregår weekenden før, mens de sidste foredrag afvikles under selve festivalen. 

Program 

Lørdag 2/4/22 kl. 10.30 - 12.15 MELLEM PASSION OG PROFESSIONALISME

At anmelde tegneserier som kulturstof med Charlotte Johanne Fabricius, ph.d.-stipendiat, blogredaktør, SDU og nummer9.dk

Lørdag 2/4/22 kl. 13.00 - 14.45 TEGNET FEMINISME

Hverdagsliv og aktivisme i danske tegneserier på Instagram med Charlotte Johanne Fabricius, ph.d.-stipendiat, blogredaktør, SDU og nummer9.dk

Fredag 8/4/22 kl. 19.00 - 20.45: MOTIONS COMICS 

Tegneserier som video lavet af professionelle og af fans med Tem Frank Andersen, lektor, ph.d., Aalborg Universitet

Lørdag 9/4/22 kl. 10.15 - 10.35: TEGNESERIELIVET: Er tegneserielivet et cirkus? 

Jacob Thybo fortæller om tegneserie livet. Han reflekter over et liv centreret omkring tegneserier og giver et overblik over det, der nok er hans hovedværk, ”Bjergene Sagaen”. Er tegneserielivet et cirkus? Man skal i hvert fald kunne lidt af hvert.

Lørdag 9/4/22 kl. 11.00 - 12.15: WEBCOMICS

Tegneserier som dagligt læsestof om nære og stærke emner med Tem Frank Andersen, lektor, ph.d., Aalborg Universitet

Lørdag 9/4/22 kl. 12.45-14.00: MANGA PÅ DANSK

At skabe tegneserier med digitale redskaber med Casper Sand, BA i grafisk design, tegner, Global Waste Publishing

Lørdag 9/4/22 kl. 14.30-16.00: Master Class Workshop - Kom i gang med at lave tegneserier

Nyder du en god historie? Elsker du at tegne? Fantastisk! Træd med ind i fantasiens verden og tag de første skridt i at skabe dine egne karakterer og din egen historie. Casper Sand (Infection, Stride Strømme) står for denne workshop, hvor vi dykker ned i tegneserie-mediet.

 

 

Du kan læse mere om foredragene og finde praktiske informationer her

Foredragene er støttet af Region Nordjyllands kulturpuljer.