Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

Hyldest til de oversete

12. 05. 2023

Det er kun passende, at vi hylder dem, der fornyer og beriger litteraturen. Men ikke kun forfatterne. Vi sender et nik i retning af litteraturens oversete frontkæmpere.

I år blev det Benjamin Koppel, der løb med Læsernes Bogpris. En pris, hvor markante bogudgivelser hyldes af Danmarks læsere, og hvor årets bog kåres via direkte afstemning ude i befolkningen.

Prisen for årets bedste bog er absolut velfortjent, for Benjamins bog ‘Annas sang’ er både markant i sit indhold og i sin musikalitet. Det har vi skrevet lidt uddybende om her

Senere på året afgøres det også, hvem der er vinderen af DR’s Romanpris. Det særlige ved prisen er, at det er en række læsekredse (over hundrede!), der alle læser romanerne - og som derigennem sammen afgør, hvem der skal vinde.

Læs mere om prisen og de nominerede her 

Ikke nok!

Her fra Ordkraft har vi imidlertid længe gået med tanken om, at det med at hylde forfatterne og deres værker ikke kan stå alene. Det er ikke nok! For litteraturen og dens værker lever i vidt omfang også i kraft af, at der er andre, der formidler den, giver den perspektiv og gør den tilgængelig.

Derfor er vi henrykte over, at vi i år fik mulighed for at indstifte en ny pris, ‘Vi ♥ bogbloggere’ der hvert år skal hædre et ofte overset og skjult lag: Bogbloggerne. 

Utrætteligt kæmper denne oversete gruppe af dedikerede sjæle i sene nattetimer og i sparsom fritid på at bringe litteraturens og alle dens manifestationer ud og frem i lyset - til dig, til os..

I år var de nominerede udvalgt via en afstemning blandt Danmarks bogbloggere; og det var en afstemning i samme skare, der afgjorde vinderne inden for årets fem kategorier:

Vinderne blev kåret ved et lukket, blogger-eksklusivt arrangement på dette års Ordkraft-festival, men du kan snige dig til et kig via prisens instagram-profil @vielskerbogbloggere, som vi kraftigt vil anbefale, at du følger.

Endnu engang ønsker vi vinderne tillykke. Og siger tak.

I mellemtiden, et andet sted,...

Men når vi nu er ved erkendtligheder inden for litteratur og bogbranchens ofte oversete lag og slagpladser, synes vi også, der skal gå et nik i retning af årets Blixen-prisen 

Her har man også syn for litteraturverdens skjulte helte og præstationer og hylder nu på andet år profiler og initiativer inden for kategorier som Årets boghandel, Årets Lydbogsindlæser og ikke mindst Årets Litteraturformidler.

De nominerede til Blixenprisen inden for kategorien litteraturformidling

Det  - synes vi - er virkelig gode takter!