Foreningen Ordkraft

Jussi Adler Olsen Ordkraft 2022
Foto: Lars Mørch

Jussi Adler-Olsen: "At læse er at kunne dykke ned i et univers og glemme alt omkring sig."

27. 04. 2022

Forfatteren bag de populære Afdeling Q-bøger gæstede årets Ordkraft-festival. Læs med her, hvor han fortæller om sin skriveproces og løfter sløret for sine personlige favoritter fra tv-seriernes og musikkens verden.

Jussi Aller-Olsen debuterede med thrilleren "Alfabethuset" i 1997. Ti år senere udkom første del i Afdeling Q-serien "Kvinde i buret". De første bind i serien er udkommet i adskillige lande i mange millioner eksemplarer, og de fem første bøger er nu filmatiserede. Det gennemgående tema er magtmisbrug på alle planer i samfundet, i familien, på arbejdet og i idealismens navn. 

Egentlig ville Jussi Adler-Olsen have skrevet ti bøger på ti år, men livet, forfatterturnéer og Covid-19 har lavet rod i den plan. Til gengæld har den allersidste sætning i bind nummer 10 altid været bøjet i neon – og den er genial, siger han. Men husk, at du ikke må læse den, før du har læst alle de andre sætninger.

Vi har stillet forfatteren syv hurtige spørgsmål om alt fra corona-epidemien til 

 

Syv hurtige til Jussi Adler-Olsen 

 

Hvad giver det dig som forfatter at møde dine læsere? Konkrete idéer, ny inspiration, opbakning? 

Jeg kunne aldrig skrive til en skuffe, jeg skriver for at blive læst. Det er ensomt at sidde at skrive, så jeg har behov for at møde mine læsere og vide, at det, jeg arbejder med, bliver læst og læst rigtigt.

Hvor sidder du typisk, når du skriver? 

Jeg kan skrive hvor som helst, bare jeg har den rigtige computer. Det skal være én der har det gamle 5.1 Word Perfect program, hvor man sidder med blå skærm og hvide bogsteder i courir. Dem har jeg nogle stykker af, ikke kun hjemme, men f.eks. også i mit sommerhus. 

Har corona-epidemien påvirket dit forfatterskab? 

Nej, det tror jeg ikke, altså ikke med andet end, at det forsinkede udgivelsen af "Natrium Chlorid". Det gav os alle sammen mulighed for at stoppe op og tænke, men det var jeg nu ret god til i forvejen. 

Jeg tror, at corona-epidemien har givet os alle en større hengivenhed for vores kære. Vi blev opmærksomme på, at der er ting, man ikke kan tage for givet. Jeg håber, at den omsorg for vore næste ikke bliver glemt.

Hvilken bog ville du gerne selv have skrevet? 

"Æblemostreglementet" af John Irving eller "Sjakalen" af Frederic Forsyth. 

Hvilken musik lytter du til?

Jeg kan ikke forestille mig et liv uden musik, og jeg kan slet ikke skrive uden musik, men så er det altid noget instrumentalt, jeg skal have i ørerne. Jeg lytter til alt, men har en forkærlighed for dygtige guitarister. 

Ser du film eller streamer serier – og hvilke? 

Jeg har læst filmvidenskab og er storforbruger af både film og serier. Der går næsten ikke en aften, uden at jeg har fået set noget. "The Queen's Gambit" er bl.a. en af de bedste serier, jeg har set i de senere år. Den er skrevet og produceret af Scott Frank, som er en af mine absolutte favoritter. 

Er der også behov for bøger om 100 år? 

Selvfølgelig er der det. Mennesket er nysgerrigt af natur, og vi vil altid have behov for at vide mere. Både om os selv og vores omverden. At læse er at kunne dykke ned i et univers og glemme alt omkring sig. Det er universelt. 

 

Du kan læse mere om Jussi Adler-Olsen her