Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

Læs sammen - ny kulturel dynamo for møder mellem unge

24. 11. 2022

Aalborg har fået en ny social kulturflade for de 18-29 årige. Den er for dig, der har mod på at møde andre unge gennem kultur og fiktion.

Der snakkes meget om unges mistrivsel i disse år, og nu har Ordkraft-festivalen søsat sin overskudsgenerator for unge med lyst til at udvide deres sociale og kulturelle omgangskreds.

Initiativet 'Læs sammen' er gratis og har fokus på at give unge i alderen 18-29 år et mentalt pusterum, hvor de kan møde hinanden gennem fælles kulturoplevelser og læsning. 

"Der skal mange sætninger til sætte ord på, hvad det vil sige at være ung i dag. Nogle af dem er blevet sagt i bøger, sangtekster og film, men andre finder man bedst sammen med andre. I det her projekt håber vi at finde frem til begge dele", siger Matilde Berg, tilrettelægger for 'Læs sammen'.

Samtaler du ellers aldrig ville have haft

'Læs sammen' kører til og med april 2024.

Konceptet bygger på erfaringer fra forsøg med andre læse- og oplevelsesfællesskaber, hvor det at mødes omkring fælles kulturoplevelser, bl.a. har skabt et break, fra alt det man skal, bør og kan. Men også, hvor det at mødes på tværs af forskellige baggrunde - i lyset af kulturen - ofte afslører det, man er fælles om; og giver basis for at starte samtaler og relationer, man ellers aldrig ville have haft.  

"Vi går til yoga og meditation for at stresse ud, møder hinanden til fitness, trekking og fodbold - men at gå til kultur og læsning, hvor kan man det?", spørger Matilde Berg retorisk.  

"Begge ting bliver ofte overset som en måde at holde sig sund på; men vi har rigtig meget data, der peger på, at fx litteratur både er unik som samlingspunkt - og noget, der gør dig bedre i stand til at skabe sammenhold og mening i verden".

Kulturel iltforsyning

Matilde har lagt sidste hånd på at planlægge de teater-, musik- og læseoplevelser, der skal give de unge plus på kontoen og danne rammen for forløbet i 2023 og 2024.

Matilde er fast omdrejningspunkt, når deltagerne hver måned samles nogle timer om eftermiddagen - eller aftenen - og kobler sig til en fælles iltforsyning bestående af kultur, læsning og fælles oplevelser.

‘Læs sammen’ er for alle i alderen 18-29 år - uanset om man aldrig har åbnet en bog, har det stramt med abstrakt kunst eller aldrig har set en smal film. Du kan komme solo eller tage et slæng med.

Ring eller skriv til Matilde Berg på tlf. 2520 4352 eller matilde.berg@aalborg.dk, hvis du vil være med - også selvom du ikke bor i Aalborg Kommune. 

Der er løbende tilmelding til Læs Sammen, men vent ikke for længe, da der i første omgang er et loft på max 40 deltagere. 

Projektet er støttet økonomisk af:

Det Obelske Familiefond

NORLYS Vækstpulje