Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

Lene anbefaler: Tre tips til din amerikanske sommerferielæsning

31. 05. 2024

Kender du det, at dine læsevalg bliver formet af omstændigheder i dit liv? Min søster er for nylig flyttet til USA med familien, og dét har skærpet min interesse for dette fascinerende og kontrastfyldte land. Derfor har jeg de seneste måneder haft særligt fokus på litteratur om og fra USA, og det kommer til udtryk i mine tre anbefalinger til din sommerferielæsning.

”Der vokser et træ i Brooklyn” – en klassiker 

”En amerikansk udgave af’ Barndommens gade’” bliver denne fine roman af Betty Smith kaldt, og sammenligningen er ret spot on. Romanen, der bygger på forfatterens egen opvækst, følger pigen Francie, som vokser op i Brooklyn i starten af 1900-tallet. Hverdagen er præget af fattigdom og socialt armod, men Francie er en poetisk sjæl og finder håb i fantasien og bøgernes verden, og dét hjælper hende videre i livet og samfundet. Romanen er skrevet helt tilbage i 1943, men historien er rørende og evigt aktuel – og sproget er frisk og vedkommende i den nyeste danske oversættelse fra 2016.

”Baumgartner” – Austers sidste

Paul Auster døde desværre for nylig, 77 år gammel, efter længere tids sygdom. Hans seneste bog ”Baumgartner” nåede heldigvis på gaden inden da, og den er en fin og sørgmodig skildring af alderdom og livsrefleksioner. Bogens hovedperson Baumgartner er en aldrende mand, som har mistet sin kone (der var forfatter) i en tragisk drukneulykke. Baumgartner læser sig igennem konens efterladte manuskripter, hvor han opdager nye sider af hende og genkalder sig oplevelser fra deres fælles ungdom i New York. Og på typisk austersk manér vikler der sig også andre historier ind i fortællingen.

”Storm på vej” – tankevækkende analyse

I disse tider kan man dårligt tale om USA uden at beskæftige sig med det kommende præsidentvalg. Journalist Steffen Kretz har skrevet en grundig og nuanceret bog om landet, der forekommer mere politisk og mentalt splittet end nogensinde før. På baggrund af utallige interviews med politikere, erhvervsfolk, demonstranter, fattige, stenrige m.fl. giver Kretz sit bud på, hvorfor USA i dag befinder sig i en tilstand, der har skabt plads til en populistisk politiker som Trump. Meget læsværdig og en passende optakt til valget i november.