Foreningen Ordkraft

Claus Nivaa står med Dan Turèlls "Vangede billeder", Café Ordgeist, Aalborg, før åbningen.

Ny aalborgcafé med ordgeist

13. 10. 2023

Kælderlokalerne dufter endnu kun af trælim, høvlspåner og håndværkernes termokaffe, men om få dage overtager lækre salater, tapas og kaffe og kage; godt krydret med liv, lyrik, ord og bøger, forfattermøder, live-oplæsning. Og masser af gejst, Ordgeist.

Hjørnet af Frederiksberg Allé og Alhambravej på Frederiksberg er legendarisk i dansk lyrik- og litteraturhistorie. Det samme er snart kælderen på hjørnet af Skipper Clementsgade Gade og Roldgade i hjertet af Aalborg.

Det første sted ligger Dan Turèlls stamværtshus, hvor han både skrev og optrådte – ham vender vi tilbage til om lidt – det andet har i årtier huset et af Aalborgs brune værtshuse, DownTown, med billardbord og fyraftensøl øl på klippekort.

I dag er de mørke paneler og bardisken væk og lokalerne gjort lyse, så Café Ordgeist. Aalborgs nye café og boghandel med både nye og antikvariske bøger kan rykke ind.

Ord og gejst

Bag konceptet står Aalborg-forfatteren Claus Nivaa og kæresten Mia Bønløkke Thomasen. Begge har en stor kærlighed til ord og litteratur, og har allerede adskillige events og nye formater på caféens scene på tegnebrættet: Forfattersamtaler, bogreceptioner, lyrikoplæsninger, koncerter, poetry-slam, improteater, live lydbøger, og særlige arrangementer, specielt dedikerede til de yngste læsere, er blot nogle af ideerne, der står i kø.

Caféens navn, Ordgeist, er ikke opfundet til lejligheden, men har allerede ti år på bagen. Det stammer fra parrets fælles fortid som lærere på Aalborg Katedralskole, hvor de også mødte hinanden. Her grundlagde Claus gymnasiets skriveklub, Ordgeist, der var et aktivt skrivefællesskab for gymnasiets elever, med optagelsesprøve og, ja, masser af ordgejst!

Mad events

Også caféens logo stammer fra gymnasiets skriveklub, men er til sit nye brug blevet opdateret en smule.

Rækkefølgen af de tre understillede ord: ”Bøger ∙ mad ∙ events” – med ”mad” i midten – er ikke helt tilfældig, men skyldes den herboende, amerikanske kunstner, Adam Hansel, der i sin skabte logoet til gymnasieskriveklubben og nu har opdateret det.

I Claus Nivaas udkast stod ordet ”bøger” i midten, men Adam Hansel syntes, det lød mere i tråd med caféens ånd, hvis det var ”mad”, måske udtalt på engelsk, der kom i midten. Så kom det i sammenhængen til at lyde lidt som ”mad events”, og det er lige præcis, hvad Café Ordgeist også gerne vil byde på; overraskende, skøre, skæve, tankevækkende ”mad” events.

Dan Turélls sølvstjerne

På åbningsdagen, torsdag den 26. oktober, kl. 19, optræder pianist, komponist, kapelmester og - i denne sammenhæng ikke mindst - mangeårig sølvstjerne, Jan Kaspersen.       

Fra begyndelsen af 1970’erne og frem til Turèlls død i 1993, havde han og Dan Turéll et meget nært forhold. Det blev først og fremmest udfoldet gennem orkestret "Dan Turéll og Sølvstjernerne" og siden med musik- og lyrikjobs over hele landet.

Ved åbningskoncerten, der er arrangeret af JazzSelskabet Aalborg, spiller Jan Kaspersen Turèlls yndlingsmusik og fortæller om sit nære venskab med den ikoniske digter.

ORDKRAFT ønsker tillykke og glæder sig til samarbejde om både ORD og GEIST.

Besøg ORDGEST på Facebook.