Foreningen Ordkraft

Claus Nivaa
Foto: Lars Mørch Photography

Ordkræfter: Claus Nivaa

04. 03. 2024

Hvilke gode kræfter sørger for, at den nordjyske ord- og litteraturfestival år efter år bliver en realitet? Mød Claus Nivaa – medlem af Ordkrafts redaktion. Til daglig gymnasielærer og cafébestyrer, eventarrangør med mere på Café Ordgeist, som han ejer sammen med sin kæreste Mia.

Hvad er dine Ordkraft-opgaver?
Jeg sidder i Ordkrafts redaktion og arbejder primært med at skabe kreative litteraturkoncepter til gymnasieskole-samarbejderne, som festivalen har hvert år. I år er det projektet med forfatter Kristina Nya Glaffey, der under parolen “Alt er Demo!” har besøgt Aalborg Byråd og Christianshavns Gymnasiums Elevråd og skrevet 2 konceptuelle tekster over disse besøg. Teksterne er sendt ud til gymnasieelever i hele Nordjylland, som senere skal mødes med Kristina og skrive videre over hendes tekster. I år er jeg også moderator på to samtaler med forfatterne Mich Vraa om “Under en anden himmel” og Maria Helleberg om “Kold maj”. Tror, det bliver i interessant at tale med dem og få inddraget publikum i det.

Dine forventninger til årets festival?
Jeg håber, festivalen begynder at få åbnet op for et endnu bredere publikum, hvor især ordkunst for unge kommer mere i spil. Hvis det lykkes, holdes der kog i ordsaftens gryde for de nye generationer af læsende og ordelskende. 

Hvad glæder du dig allermest til?
Jeg glæder mig til at opleve flere af forfatterne på årets festival – især Helle Helle med ”Hafni fortæller”, der netop er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. Og generelt bare være i Ordkraft-“vibe”. 

Hvad læser du lige nu?
Jeg læser “Sapfo” - digteren Mette Moestrups gendigtning af vestlig litteraturhistories første kendte digterske. Det gør jeg af stor interesse, og fordi Moestrup besøger min Bog- og eventcafé Ordgeist den 7/3 til en samtale om at gendigte en 2.600 gammel digter, der skrev på en uddød græsk æolisk dialekt. Hvordan gør man det, når poesien skal leve, metrum skal kunne mærkes og ordene er bevidst superflertydige?