Foreningen Ordkraft

Billede tilknyt til nyheden om

ReadHour : en time, hvor hele verden stopper op - og læser

25. 08. 2023

Den 8. september kommer det internationale koncept ReadHour til Nordjylland. En time, hvor hele verden fordyber sig i alt det, læsningen kan - og hvor du kan læse med.

Read Hour er et finsk koncept, som efterhånden har spredt sig til mange lande som fx UK, Sverige, Norge og Estland. Initiativet er en markering af FN's læsedag - og for første gang kommer ReadHour nu til Danmark.

Som navnet indikerer, går ReadHour ud på at sætte en time af til at læse på en specifik dato – i år den 8. september.

Som ord- og litteraturfestival er Ordkraft ovenud begejstret for konceptet. For vi har brug for at blive forenet i den slags kollektive og samlende begivenheder. Blive mindet om, at vi er fælles om andet og mere end klodens kollektive problemer, frygt og territorialkrige.

Selvom vi har forskellige kulturer, sprog og opfattelser, så kan en time med en bog det samme på tværs af kloden: Give os ro. Fordybelse. Perspektiv. Røre ved følelser. Bevæge os. Give os viden. Og i sidste ende også forståelse og fælles anknytninger til hinanden og livet. 

En fuldtonet opfordring

Rundt om på landets biblioteker kan du de fleste steder opleve ReadHour komme til udtryk på forskellige måder. Enten ved læserelaterede aktiviteter eller, at personalet helt konkret tager en time ud af arbejdsdagen fredag formiddag, kl. 10-11 for at læse - og inviterer dig med!   

Hvis du har tid fredag den 8. september mellem 10 og 11, så grib en bog og læs i en time uden afbrydelser. Spørg din arbejdsgiver, om det er ok at flexe ud en times tid, hør din lærer om I kan bruge timen på at læse, og hvis du har fri, så bryg en kop kaffe og nyd den sammen med din yndlingsbog.

I Aalborg kan du møde bibliotekspersonalet på et af de tre samlingspunkter, hvor de selv kommer og læser: Karolinelund, Nytorv og Hovedbiblioteket. Tjek dit lokale bibliotek og se om de ikke har ReadHour-aktiviteter for dag. 

Hvis du vælger at deltage – enten kl. 10-11 eller tager dig en læsestund på et andet tidspunkt i løbet af den 8. september, vil vi opfordre dig til at tage billeder og dele det på #ReadHour og #ReadHourDK på Instagram eller på vores facebookside, som er på facebook.com/ReadHourDK 

Læs mere om ReadHour her