Foreningen Ordkraft

TEDxAalborg at Ordkraft - Helle Nystrup Lund og Nicole May

TEDxAalborg og Ordkraft

01. 03. 2023

- Det er i virkeligheden sært, at TEDxAalborg og ord- og litteraturfestivalen Ordkraft ikke har slået kræfterne sammen for længst, mener Jens Bugay-Hougaard, der er daglig projektleder for TEDxAalborg. – Vi har så mange ideer og tanker tilfælles.

Siden 2013 har det populære, verdensomspændende foredragsformat TED haft en selvstændig lillesøster i Aalborg. Formatet hedder TEDx, men både formatet og visionen er den samme. Det handler om at være platform for formidling af ideer, der er værd at sprede.

– Vi har licensen og platformen og sørger for at de enkelte talks, bliver skåret, så passer i formatet. Samtidig har vi et frugtbart samarbejde med vores mediepartner Vigeur, der står for at optage og redigere videoerne, så de kan deles, forklarer Jens Bugay-Hougaard.

- Men når det kommer til at have fingeren på pulsen og have et netværk af spændende mennesker, der ikke alene har stærke budskaber, men også forstår at formidle dem præcist og engagerende, så findes der næppe mange som ord- og litteraturfestivalen Ordkraft.

TEDxAalborg begyndte på Platform 4 i Karolinelund, flyttede siden til Studenterhuset og har senest holdt til i AKKC, men rykker nu ind på Ordkraft.

Young Identity, Kulturvitaminer og musik i stedet for sovemedicin

På festivalens første dag, torsdag den 13. april, byder TEDxAalborg at Ordkraft på tre talks, alle med ideer, der er værd at sprede:

Nicole May fra Manchester er forfatter, producer, dramaturg, instruktør og administrerende direktør for Manchester-baserede litteratur- og performancefællesskab ”Young Identity”. Nicole May fortæller om sin karriere fra deltager til administrerende direktør og om at skabe muligheder for unge med risiko for ekspertise til følge.

Mikael Odder er leder af Aalborg Kommunes projekt ”Kulturvitaminer”, der arbejder i krydsfeltet mellem kultur og sundhed. Han er især optaget af, hvordan kunst og kultur kan medvirke til at øge den mentale sundhed.

Helle Nystrup Lund, ph.d., arbejder som kliniker og forsker i musikterapi i psykiatrien på Aalborg Universitetshospital. I sin talk forklarer hun, hvordan man ved at lytte til rolig musik ved sengetid kan erstatte sovemedicin og mindske stress. 

Strenge krav til formatet

TEDs arrangementer findes i mange former – fra den store, årlige internationale TED-konference til helt små events. TEDx er et af formaterne under TED-paraplyen.

TEDxAalborg at Ordkraft er lokalt forankret og med lokale eller nationale oplægsholdere med noget på hjerte.

Det er ikke et krav, men typisk vil de fleste oplægsholdere tale på engelsk. – Det er nok ikke så svært at forstå, for de enkelte talks bliver efterfølgende delt på det internationale site TED.com, hvor de mest viste er blevet afspillet mere end 75 millioner gange, forklarer Jens Bugay-Hougaard. - Det er jo en gigantisk scene og publikum, der venter vores tre oplægsholdere. Og en enorm eksponering for Ordkraft og Aalborg generelt.

Alle TEDtalks må maksimalt vare 18 minutter og udelukkende bestå af oplægsholderens formidling. Hverken Q&A’s eller anden interaktion med publikum er altså tilladt. Og så skal det være gratis at overvære.

Læs meget mere og se nogle af de mange TEDtalks på TED.com.

Dagens vært er samfundsforsker Johannes Andersen.

Sådan kommer du med

TEDxAalborg foregår i Biffen Sal A, torsdag den 13. april kl. 17:15-18:15. Billetter er gratis og kan bestilles på www.ord-kraft.dk fra fredag den 10. marts 2023 kl. 12.