Foreningen Ordkraft

Alt dette kunne du få af Josefine Klougart
Foto: Ordkraft

Vi anbefaler: ”Alt dette kunne du få” af Josefine Klougart

08. 02. 2022

"Alt dette kunne du få" er et indsigtsfuldt portræt af en familie og af tidens passage gennem os. Den bevæger, giver indsigt og nye perspektiver. Kirsten Boelt fra Ordkrafts bestyrelse har læst den bevægende roman af Josefine Klougart. Læs hendes anbefaling her.

Af Kirsten Boelt 

Jeg har læst Josefine Klougarts roman ”Alt dette kunne du få”. Det er ganske enkelt en rigtig god bog, som starter, hvor hovedpersonen Barbara sammen med sin spæde søn rejser fra København hjem til Mols for at være sammen med sin søster og mor under farens operation. Bogen starter med et erindringsbillede fra vestkysten ved Grønne Strand en vidunderlig sommerdag, som også rummer minder om livets skrøbelighed, her i sammenhæng med det voldsomme Vesterhav.

Videre i romanen ser Barbara tilbage på sin families historie. Fra moderens opvækst i et fattigt hjem i Århus til virkeliggørelsen af hendes vision om det frie liv i pagt med naturen i Mols Bjerge, hvor pigerne vokser op.

Søstrenes forbundethed og konflikt; forældres længsler, fortidens traumer og fortielser. Erindringerne om moderen er en rød tråd i bogen, relationen mellem moderen og Barbara er i høj grad definerende for Barbaras selvforståelse. Det handler også om et tæt forhold, som Barbara beskriver i sin debutroman, hvor kun på en måde støder moderen fra sig.

Fotografisk præcision og litteratur når den er bedst 

Der er mange spor i romanen, som Josefine Klougart beskriver med en næste fotografisk præcision. Eksempelvis sporet med den schweiziske bjergbestiger, hvis tragiske historie vi følger. Naturen spiller en stor rolle i bogen, hvor den beskrives en farver, lys og skygger og viser skjulte sammenhænge mellem naturen og bevidstheden.

"Alt dette kunne du få" er et portræt af en familie og af tidens passage gennem os. Den handler om at være kvinde og mor i 1980 og i 2020. Om individets forankring i en tid og i et sted, i jorden. Den er en beskrivelse af de forbindelser, der løber mellem alt levende – liv adskilt i tid og rum, men knyttet sammen af erindringer, myter, blod og længsler. "Alt dette kunne du få" er litteratur, når den er bedst. Den bevæger, giver indsigt og nye perspektiver.

Jeg glæder mig til at møde Josefine Klougart på Ordkraft!

Du kan læse mere om Josefine Klougart her og købe billetter til årets Ordkraft-festival her