Foreningen Ordkraft

Foto: Peter Søholm

Ordkraft Festivals Generatorscene

Hvor kunne man opleve en nøgenoplæsning med Morten Ramsland i en mobil sauna? Hvor skulle man via mobilepay betale pr. minut for en oplæsning med Peter Adolphsen? Hvor kunne man høre Josefine Klougart nedsænket i en blød sofa fortælle om sin store fascination af filmen Arrival?

Og hvor kunne man opleve Mette Kirstine Larsens gribende historie om sin nærdødsoplevelse, hvor hun mødte sin bedstefar? Hvor kunne man se Generatorscenens værkfører Jørgen Nørgaard blive interviewet som om han var forfatter Christina Hagen og omvendt? Og hvor kunne man prøve at blive kastet rundt på kanvas af Jukas Hamburger fra meditationscentret Tigerens Rede?

Den uregerlige lillesøster

Svaret er selvfølgelig Generatorscenen på Ordkraft Festival, og svaret er også at ovenstående kun er toppen af isbjerget. I løbet af de seneste 8 år har Generatorscenen været Ordkrafts uregerlige lillesøster, dér hvor man som publikum har kunnet opleve, fascineres og chokeres af alle mulige og umulige indslag som ellers ligger i periferien af, hvad Ordkraft Festival har tilbudt sine gæster.

Det hele startede med at lyrikforeningen 9000ord tilbød at arrangere en række lyrikoplæsninger og happenings på festivalen, og efter et par år, hvor dette initiativ heldigvis greb om sig, besluttede Ordkraft at lave en permanent scene til lyrikken, til de skæve indslag, til Region Nordjyllands vækstlag, til undergrunden og ikke mindst til arrangementer, der ikke direkte havde noget at gøre med litteratur, men mere prikkede til selve eksistensen. Efter et par år, hvor Generatorscenen skulle finde sine Ordkraft-ben, har der de seneste 6 år været fuldt tryk på scenens program. Fx var hele området omkring Generatorscenen i 2019 indhyllet i Master Fatmans kosmiske kærlighed og scenen omdannet til et spirituelt fælleskab.

Masteren med i ånden og atmosfæren

Master Fatman havde i månederne op til festivalen været med til at kuratere programmet på scenen, værkfører Jørgen Nørgaard havde i ugerne op til været i København for at holde møder med ham, alt var klappet og klar og så skete tragedien – hans alt for tidlige død. Generatorscenen fuldførte hele programmet uden mesteren, eller det vil sige at han var meget med i ånden og atmosfæren. En af hans ideer var at han gerne ville sove en halv time i en plexiglas-kasse på scenen hver eftermiddag, og at gæsterne så skulle sidde og meditere rundt om ham. Det blev ikke til noget, men meditationerne, hvor tankerne nu gik til Master Fatmans familie, blev afholdt som planlagt.

Større mening og tårnhøj kvalitet

Der kunne heldigvis stilles skarpt på hundredvis af nedslag i Generatorscenens historie, men lad os stoppe her og i stedet for se lidt fremad. Generatorscenen består som Ordkraft Festival består når pandemien har forladt os og verden, og den vil udvikle sig i retninger som ingen havde drømt om – for det er netop denne scenes DNA, altid at gøre det man ikke forventer, gøre det vilde og netop uregerlige. Altid med en større mening og tårnhøj kvalitet i hvert eneste programpunkt for øje.

Vi ses på Generatorscenen i fremtiden – nøgne som påklædte, purunge som ældgamle, grønne som blå – bare I kommer lige præcis som I er; det er altid sådan vi bedst kan lide jer!

I kærlighed

Værkfører Jørgen Nørgaard