Foreningen Ordkraft

Katrine Marie Guldager
Foto: Les Kaner 2018

Katrine Marie Guldager

Katrine Marie Guldager er en mester til at beskrive komplicerede familier og besværlige følelser med rørende indsigt og forløsende energi. Hun er aktuel med den anmelderroste roman "Birgithe med TH".

Katrine Marie Guldager (f. 1966) debuterede med digtsamlingen "Dagene skifter hænder" i 1994. Siden har hun udgivet en lang række romaner, novellesamlinger, digtsamlinger og børnebøger. Hun er bl.a. kendt for "Køge-krøniken", der følger en familie fra Køge fra Anden Verdenskrig og frem til 1980'erne, og den anmelderroste bestseller "En udskyldig familie" (2017) om finansmanden Frederik, der søger lykken i udlandet efter en opvækst i en sydfynsk hippiefamilie med stærke kvinder og svage mænd.

I 2018 udkom "Bjørnen" om den vrede Vibse, og i 2020 "Det samme og noget helt andet", der i autobiografisk romanform fortalte Guldagers egen familie- og dannelseshistorie.

Hendes seneste roman, "Birgithe med TH" (2023), er en veloplagt fortælling om en temperamentsfuld folkeskolelærer og mor til tre, der efterhånden har fået nok af at være den, der skal holde sammen på sin komplicerede familie.

Katrine Marie Guldagers bøger er oversat til flere sprog, og hun har modtaget en lang række legater og priser, bl.a. Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og livsvarige hædersydelse, Kritikerprisen og Beatriceprisen.