Ordkraft forever
25. 10. 2024
Hvert år i april banker mit hjerte lidt hurtigere. For april er ensbetydende med Ordkraft-forberedelser af alle mulige slags: pudse spørgsmålene af til en forfattersamtale, som jeg skal have. Læse de sidste, aktuelle bøger af digtere, som jeg vil ind for at opleve. Vaske og støvsuge bilen, så den er klar til afhentning af forfattere i lufthavnen. For mig er Ordkraft en fest, som den er for tusinder af andre bogfans. Et fyrtårn i det nordjyske kulturliv, som vi skal værne om og sætte pris på.
En del af min april
Ordkraft har været en del af min april, siden festivalen opstod for 13 år siden – ja, faktisk lidt længere. I 2010 lancerede jeg, sammen med en håndfuld andre ildsjæle, lyrikfestivalen 9000 ORD. 9000 ORD var en paraply for digtoplæsninger, poetry slam og musik & poesi-optrædener i Aalborg gennem tre dage i april, i samarbejde med byens spillesteder, kulturhuse og biblioteket. Året efter søsatte projektmager Evanthore Vestergaard den visionære festival Ordkraft – i byens nye kulturhus Nordkraft – og jeg fik lov at være en del af idégruppen. 9000 ORD indgik i de følgende år som en del af Ordkraft.
Mange Ordkraft-minder
Siden 2011 er Ordkraft vokset ekspansivt i omfang og udbredelse, og i dag forsvarer festivalen stolt sin status som folkekært ord- og litteraturevent, der præsenterer aktuelle forfattere i personlige samtaler. Hvert år kommer der nye idéer og formater til, og Anine Schønwandt Kaas og Vita Andersen, som organiserer festivalen i dag, arbejder myreflittigt på at fundraise, programlægge og gennemføre det hele. Min rolle og mine opgaver i Ordkraft har været forskellige gennem årene. Jeg har siddet i redaktionen og i styregruppen, har skrevet programtekster og koordineret oplæsninger, interviewet forfattere – og sørget for at bringe dem sikkert til og fra festivalen.
Mine Ordkraft-minder er mange. Jeg husker, da Prins Henrik i 2013 læste højt fra sin nyudgivne digtsamling i Kedelhallen og kastede royal glans over festivalen. Da jeg for første gang interviewede digter Pia Tafdrup i biografmørket i Biffen i 2017. Da jeg i 2023 havde tjansen med at fragte Benjamin Koppel fra et forsinket fly i lufthavnen til et kæmpestort, ventende publikum på Royal Stage (jeg pressede muligvis fartgrænsen en anelse).
Når ordet bliver levende
Det har stor betydning for litteraturen, at forfattere og læsere får lov at møde hinanden. Dét kan man mærke, når publikum griner, klapper og reagerer på forfattersamtalerne under Ordkraft. Det trykte ord bliver levende, når forfatteren fortæller om sine tanker bag værket – eller når fagfolk debatterer aktuelle emner ud fra deres bøger. Men det betyder også noget for Nordkraft, når Ordkraft fylder huset. Sådan tænker jeg i hvert fald hver gang, festivalen åbner, og bogfans myldrer op og ned ad trapperne i det gamle kraftværk.
Lene Høg er ansat på Hjørring Bibliotekerne og tilknyttet Ordkraft på 14. år, både professionelt og som frivillig.