Cities Untold - so far
15. 11. 2022
English version.
- Jeg har i lang tid haft et underligt forhold til Aalborg. Det vil sige; jeg har på mange måder følt mig totalt afkoblet fra byen.
Ordene er Cassandra Marie Geyti Sørensens. Hun stammer fra Aalborg, men bor i dag i Aarhus, hvor hun studerer litteraturhistorie. Og så er hun en af de seks unge forfattere, der er med ’Cities Untold’, samarbejdet mellem litteraturfestivalerne Manchester Literature Festival, LiteratureXchange i Aarhus og Ordkraft i Aalborg.
Som end central del af projektet er de unge forfattere parvis værter for de andre, når de besøger de tre værtsbyer. Under besøgene indsamler de materiale i form af ”hemmeligheder”, både de store fælles og de mere private, som borgere, f.eks. i Aalborg kunne sende digitalt og anonymt eller aflevere i postkassen på Hovedbiblioteket. Efterfølgende omskabes de mange ”hemmeligheder” til fiktion og slutteligt, inden de – i samarbejde med instruktør Nicole May fra ”Young Identity” – præsenteres for publikum på de tre festivaler; Ordkraft i april, LiteratureXchange i juni og Manchester Literature Festival i oktober 2023.
Nostalgi i Aalborg
Da Cassandra i september 2022 var vært, under gruppens besøg i Aalborg, ændrede hun syn på sin egen fødeby: - Jeg skulle pludselig forholde mig til min egen by på en ny måde for at kunne vise den frem til andre. Jeg blev faktisk meget nostalgisk og kærlig omkring den.
- Det overraskede mig, hvor knyttet, jeg i virkeligheden er til den by, jeg er opvokset i. Og så synes jeg, det rum, vi sammen skabte, var virkelig inspirerende og trygt.
Udover Cassandra deltager fra Aalborg Silas Toft Poulsen.
Aarhusiansk arkitektur
I Aarhus havde Marie Laurberg Nielsen og Selina Rom Andersen værtsrollen.
- Den første gåtur i Aarhus var spændende. Generelt tror jeg, det arkitektoniske i Aarhus overraskede mig mere end noget andet. Jeg bor i dag selv i byen, men havde for eksempel endnu ikke besøgt Aarhus Ø. Det var en ret vild oplevelse, fortæller Cassandra Marie Geyti Sørensen.
Byernes hemmeligheder
At netop hemmeligheder er omdrejningspunktet, skyldes, at de er en del af livet i alle aldre, men måske i særdeleshed noget, der fylder i hverdagen for unge mennesker. I denne periode af livet er man ofte ekstra usikker på sig selv, og har måske én slags hemmeligheder overfor vennerne, mens man holder noget andet hemmeligt for familien.
Cities Untold’s fornemmeste opgave er derfor at fortælle, hvorfor man bliver mindre alene, når man fortæller sine hemmeligheder til nogen. Samtidig kan det ske, at man opdager, at man har hemmeligheder til fælles med andre. Cities Untold medvirker på denne måde til at sætte fokus på, hvordan litteraturen kan skabe fællesskaber blandt unge på tværs af både social baggrund og nationalitet.
Kontrastfyldte Manchester
I oktober gik turen til Manchester, hvor gruppens engelske deltagere, Billie Meredith og Safwat El-Sanossi, var værter. Her blev Cassandra Marie Geyti Sørensen overrasket over, hvor kompakt bykernen er:
- Vi boede lige ved St. Peter’s Square, hvor sporvogne kører forbi og Manchester Central Library ligger. Byen er fyldt med kontraster; de gamle bygninger og skyskrabere, det industrielle og et levende kunstmiljø. Castlefield Viaduct omfavner det kontrastfyldte i byen med den nedlagte togbane, som er indhyllet i krakeleret blymaling - noget af det giftigste man kan finde – op mod den smukke have, de har plantet der.
- Byens biblioteker er smukke. De er levende, men har samtidig en museumslignende funktion og stemning, slutter Cassandra, der – ligesom sine kolleger – grundigt har fyldt notesbogen og telefonen med hemmeligheder, fotos og indtryk, der nu skal omskabes til de værker, som senere på året vises i de tre byer.
Cities Untold er blevet til i et samarbejde mellem Manchester Literature Festival, Young Identity, LiteratureXchange og Ordkraft. Projektet er støttet af Kulturministeriet, Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Aalborg Kommune og Manchester City Council.
Læs mere om Cities Untold og Manchestersamarbejdet.